parallax background

Vitamin C – saveznik ljepote i zdravlja kože

citati
(pro)budi se – „Do velikih se visina uspinjemo zavojitim stubama“
20. lipnja 2022.
ghosting
Ghosting – kad ljubav(nik) ispari
20. lipnja 2022.

 

Vitamin C smatra se velikim saveznikom ljepote i zdravlja kože, pogotovo u ljetnim danima kada kožu izlažemo suncu te ju je potrebno adekvatno zaštititi.

Koža je naš najveći organ, a u odraslih osoba pokriva površinu od oko 2 m2 te čini otprilike 15 % ukupne tjelesne mase.

Slojevi i funkcija kože

Koža je višeslojno tkivo, a 3 glavna sloja su: epiderma, derma i hipoderma.

Epiderma je gornji, zaštitni sloj vidljiv očima koji služi za zadržavanje vlage unutar tijela. Sastoji se od mnogo stanica, ali 95 % njih čine keratinociti.

Derma je vlaknasti, žilavi sloj kože koji se sastoji od kolagenskih i elastičnih vlakana te drugih komponenti od kojih svaka ima posebnu ulogu. Kolagenska vlakna daju čvrstu mehaničku potporu koži, a elastična vlakna doprinose njezinoj elastičnosti. Ultraljubičasto (UV) zračenje, zajedno sa procesom starenja, dovodi do oštećenja ovih vlakana, što posljedično uzrokuje nastanak bora.

Hipoderma djeluje kao toplinski izolator – osigurava termoregulaciju, izolaciju, skladište je nutritivne energije te štiti dublja tkiva od ozljeda. Ovaj je sloj također osjetljiv na oštećenja od UV zračenja.

Mnoge su funkcije kože, ali njezina glavna uloga jest da djeluje kao barijera vanjskom okolišu. Drugim riječima, ona štiti tijelo od trenja i udarnih rana te sprječava ulazak štetnih bakterija, virusa, kemikalija i UV zračenja. Osim toga, ona je i osjetni organ, sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature, a ukoliko se izlažemo sunčevoj svjetlosti, u mogućnosti smo pomoću nje sintetizirati vitamin D.

vitamin C

Vitamin C – saveznik zdravlja kože

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, esencijalni je nutrijent i prirodni antioksidans. Ljudi ga ne mogu sintetizirati pa ga je iz tog razloga potrebno
unositi hranom ili suplementima u organizam.

Vitamin C jedan je od najzastupljenijih antioksidansa u ljudskoj koži, a ima ulogu zaštititi ju od oksidirajućih slobodnih radikala koji se nalaze u zagađenom okolišu ili nastaju izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju, pušenjem te neadekvatnom prehranom.

Kada kožu izlažemo suncu, nastaju reaktivni kisikovi radikali (ROS). Takve molekule predstavljaju unutarstanične kemikalije koje su reaktivne prema raznim drugim molekulama, a u stanju su potaknuti štetne biološke procese unutar organizma. U takvim procesima na snagu stupa vitamin C koji ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale te zaštititi organizam i kožu od oksidativnog stresa. Iako su uloge vitamina C u ljudskom organizmu razne, za zdravlje kože bitno je izdvojiti sintezu kolagena i fotoprotektivnu ulogu.

vitamin c

Kolagen je strukturni protein odgovoran za snagu našeg tijela i kože. Njegova sinteza vrlo je važna za održavanje normalne vaskularne funkcije, a vitamin C služi kao kofaktor enzimima koji su odgovorni za stabilizaciju i umrežavanje molekula kolagena.

Nadalje, vitamin C ima i fotoprotektivnu ulogu. Kao što je već spomenuto, izlaganjem kože UV zračenju potičemo stvaranje ROS-a, što uzrokuje pokretanje kaskade reakcija koje oštećuju stanice. Samim time dolazi do promjena i oštećenja kolagena, ali i do proizvodnje brojnih upalnih posrednika koji doprinose starenju kože. Iz tog su razloga vrlo važni antioksidansi jer su neophodni za neutralizaciju nastalih ROS-a.

Međutim, kako bismo se u potpunosti zaštitili od štetnog djelovanja sunca i UV zračenja, neće nam biti dovoljne isključivo kreme sa zaštitnim faktorom jer one blokiraju samo 55 % slobodnih radikala. U tu je svrhu, uz kremu potrebno koristiti i antioksidanse, a vitamin C jednako je učinkovit protiv UVA i UVB zraka.

vitamin c

Benefiti prirodnog vitamina C

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od vitamina kojeg je moguće proizvesti sintetskim (umjetnim) putem te jedan od rijetkih vitamina kojeg ljudsko tijelo može podnijeti u velikim dozama (2000 mg). Razlog tome je što višak tog vitamina naše tijelo može izlučiti. Dakle, koliko stvarno od te velike doze ostane u našem tijelu? – Jako malo!

Prirodan i sintetski vitamin C jednaki su po kemijskoj strukturi i funkcijama. Međutim, konzumacija vitamina C iz prirodnog izvora (hrana ili ekstrakti) smatra se puno poželjnijim izborom. Određene studije su pokazale da se prirodni proizvod s vitaminom C, koji sadrži i bioflavonoide, lakše i bolje apsorbira nego sintetski askorbat.

Ono što su određeni autori dodatno zaključili jest da camu camu pokazuje snažniji antioksidativni kapacitet i protuupalno djelovanje od ekvivalentnog sadržaja sintetskog vitamina C. Smatraju da je razlog tomu prisutnost drugih antioksidativnih tvari i spojeva koje povećavaju dostupnost vitamina C.

Potrebno je još napomenuti da se doza do 2000 mg vitamina C/dan smatra sigurnom za konzumaciju. No, farmakokinetičke studije pokazale su kako uzimanje pojedinačnih doza do 200 mg ima puno višu bioraspoloživost. Tako se može zaključiti da je primjena nekoliko manjih doza svaki dan poželjnija od jedne velike doze.

vitamin c

Camu camu – najveći izvor vitamina C u biljnom carstvu

Camu camu (Myrciaria dubia) je biljka iz obitelji mirti te je autohtona za područje amazonske prašume. Ova voćka iznimna je zbog svojih farmakoloških učinaka. Osim što posjeduje obilje vitamina C, camu camu je izvor i mnogih drugih spojeva poput minerala, aminokiselina, flavonoida i karotenoida koji dodatno doprinose njegovom pozitivnom djelovanju.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C bioraspoloživiji je, ali i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1), a jedna kapsula osigurava 75 mg prirodnog vitamina C. Dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167  % PU za muškarce.

vitamin c

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:

• održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
• normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
• zaštiti stanica od oksidativnog stresa
• smanjenju umora i iscrpljenosti
• normalnom funkcioniranju živčanog sustava
• normalnoj psihološkoj funkciji
• povećanju apsorpcije željeza

Više o proizvodu možete saznati ovdje. 

 

Možda želite pročitati: 

Maca – magični prah s Anda

Ljubav za život cijeli – Bioandinini proizvodi nastali na temeljima zdravlja i energije

Mačja kandža – prvi vjesnik proljeća u Bioandini

Uloga vitamina C kod borbe protiv sezonskih alergija 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.