Prijedlozi prekrasnih slikovnica koje će se svidjeti djeci i roditeljima

 

Čitanje s djetetom stvara povezujući trenutak ispunjen slobodom, nježnošću, toplinom i bliskošću.

Svaki trenutak čitanja zapravo je mnogo više od same radnje jer, osim što na taj način s djetetom potičete kreativnost, razvoj verbalnih sposobnosti, razumijevanje emocija i empatiju, vi s njim stvarate uspomenu. Onu toplu, nježnu uspomenu koja će njegovo tijelo prožeti ljubavlju kad je se prisjeti. Djetetu usađujete ljubav prema čitanju i knjigama, ali i proširujete njegovu radoznalost dok zajedno otkrivate nove svjetove, šarene, živopisne i zanimljive likove te priču koju možete doživjeti na potpuno jedinstven i samo vaš način.

Svaki doživljaj slikovnice možete promatrati kao odraz vas samih. Nakon što završite s čitanjem zastanite i zapitajte se koje osjećaje priča budi u vama te ćete tako shvatiti koje dijelove sebe ste prihvatili i one koje još niste spremni prihvatiti. To vam poručuje da na njima trebate raditi. Stoga, neka vam slikovnice posluže za otkrivanje sebe, svojih želja, snova i sposobnosti tako da se stopite s likom iz knjige i proživite njegovu pustolovinu. Čarolija se krije u tome da vas svaki put priča može odvesti u potpuno drugome smjeru. Čitanje je trenutak koji ostaje zapisan u vremenu. Iako se čini prolaznim, on ostaje uz vas, u vama i u vašemu djetetu.

U nastavku teksta donosimo popis naših najdražih slikovnica.

Prijedlozi prekrasnih slikovnica koje će se svidjeti djeci i roditeljima

Noelia Blanco i Valeria Docampo: Dolina mlinova

Ako ste se ikada zapitali ima li sanjarenje smisla, pročitajte ovu slikovnicu. Ilustracije su očaravajuće, a sama priča zove na ponovno čitanje.

Nakon što su u Dolinu mlinova pristigli Savršeni strojevi koji su pritiskom na gumb mogli učiniti sve savršenim, stanovnici

Doline prestali su sanjati i željeti. Postali su opčinjeni savršenim strojevima.

Svi osim švelje Ane i Čovjeka Ptice, diva koji je želio letjeti. Ana mu je obećala pomoći, stoga je otišla do Vrta Maslačka i zaželjela želju…

Djeca vole sanjariti, no odrastanje to nekako potisne. Ova će vas slikovnica podsjetiti da ne odustajete od svojih snova, da djecu podupirete u njihovima i da cijenite svaki mali savršeni trenutak, ali i sve one koje uzimamo zdravo za gotovo dok ne nestanu.

„No svaki put kad zadjene iglu u tkaninu,
ona mašta kako veze čipku od mora,
gumbe od zvijezda, ogrtač od oblaka…“

Fiona Woodcock: Iva se skriva

Iva je jako dobra u igri skrivača i to je njezina najdraža igra u kojoj baš uvijek pobjeđuje. Jednoga dana, kada zbog igre skrivača propusti zabavu i uzbuđenje svoje rođendanske proslave, shvati da inzistiranje na igri u kojoj je najbolja znači i udaljavanje od svojih prijatelja.

Ova slikovnica djeci daje uvid u to da je svaka osoba jedinstvena sa svojim posebnim talentima. Uči ih vrijednostima prijateljstva koja zbližavaju i učvršćuju odnose te potiče na podršku i ponos zbog tuđih postignuća.

Također, pokazuje im da isprobavanje novih stvari omogućuje zabavne trenutke, ali i pronalazak talenata koje možda ne bi otkrili da nisu krenuli u takvu pustolovinu.

Agnes de Lestrade i Valeria Docampo: Velika tvornica riječi

Neobična slikovnica prekrasnih ilustracija i snažne poruke.

Dječak Fileas živi u zemlji u kojoj ljudi gotovo uopće ne govore. To je zemlja velike tvornice riječi gdje se riječi kupuju, a pričanje je skupo.

Ponekad se mogu pronaći odbačene i nezanimljive riječi u smeću, u proljeće se mogu kupiti na sniženju ili pak uloviti u zraku mrežicom za leptire.

Dječak Fileas zaljubljen je u djevojčicu Silvu, ali nema dovoljno novaca za skupe riječi da joj to kaže. Ostalo mu je samo par malenih riječi: „trešnja“, „prašina“ i „stolica“. No, izgovorio ih je s ogromnom količinom ljubavi koju nosi u svome srcu, što je Silva i osjetila. Tada je shvatio da za iskazivanje ljubavi nisu potrebne riječi već emocije.

Mene ova slikovnica uvijek iznova podsjeti kako riječi imaju određenu težinu, no ako ih ne prate djela o kojima one govore, onda postaju bezvrijedne. Poučavaju nas da je riječima moguće osnažiti, razveseliti i nasmijati, ali i povrijediti. Ako osjećaje pokazujemo iskrenim osmijehom, sjajem u očima, vedrinom na licu i nježnim djelima, tada oni govore više od najskupljih riječi.

Oliver Jeffers: Sve što ćemo sagraditi

Nježna priča o odnosu oca i kćeri koji zajedničkim snagama grade čvrste temelje za život. Slikovnica u kojoj će uživati i djeca i odrasli jer govori o važnosti stvaranja obiteljskih trenutaka, uživanja u pustolovinama, zajedničkome prevladavanju strahova i bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi. Poručuje nam da učinimo svijet ljepšim mjestom i sagradimo s djecom kvalitetne odnose ispunjene ljubavlju i podrškom te da im pružimo osjećaj da na nas mogu računati i kada im je najteže.

Benji Davis: Olujni kit

Topla priča o dječaku koji živi s tatom u kućici pokraj mora. Dječak Noa vrlo je usamljen jer njegov tata po cijele dane radi na svome ribarskom brodu. Jednoga jutra nakon oluje, na obalu se nasuče mladi kit. Noa je odlučio kita zadržati te ga je odveo kući i smjestio u kadu. Pričao mu je priče o životu na otoku, a kit ga je slušao. Navečer kada je tata došao kući, ponašao je nasukanoga kita u kadi. Iako se Noa bojao da će se tata ljutiti na njega, dogodilo se nešto mnogo važnije. Tata se nije naljutio već je shvatio da je Noa usamljen i da žudi za društvom. Od toga dana provodio je više vremena sa sinom.

Slikovnica prikazuje roditelja u današnjemu užurbanom društvu, potpuno posvećenome poslu, koji pritom ne vidi da je dijete usamljeno sve dok u njihov život ne uđe ogromni znak: u ovome slučaju – veliki kit.

Sam McBratney i Anita Jeran: Pogodi koliko te volim

Ima li ljepšega načina uspavljivanja od razgovora s djetetom o ljubavi?

Glavni su likovi ove priče mali zec boje meda i veliki zec boje meda. Mali zec pokušava smisliti na koje sve načine može svome roditelju poručiti koliko ga voli. Veliki zec upija tu ljubav i vraća je nazad u još većoj količini.

Ova slikovnica poslužit će za nježne i ugodne odlaske na spavanje jer je u njoj oslikana obostrana ljubav roditelja i djeteta.

Tekst je jednostavan, pitak i razumljiv i najmlađim čitačima, a ilustracije su baš divne i nježne.

„Volim te sve do mjeseca“, reče maleni zec boje meda i tiho sklopi oči. Veliki zec boje meda spusti malenoga zeku u njegov krevetić, nagne se i poljubi ga za laku noć: „A ja tebe volim sve do mjeseca i natrag.“

Koristite čitanje kao priliku za opuštanje, povezivanje i iskazivanje nježnosti. Kada djeca narastu, sjećat će se tih sretnih, mirnih, malih, a istovremeno velikih doživljaja, koje su proveli u blizini svojih roditelja. Govorim iz iskustva, jer se raznježim svaki put kada se sjetim svoje mame koja mi je svaku večer prije spavanja čitala priče. A sada takve trenutke stvaram sa svojom djecom.

 

Više o temama roditeljstva možete pročitati u našoj rubrici SVJESNO RODITELJSTVO. 

Pogledajte ove prekrasne ekološke slikovnice 

 

 

Petra Matulić Žeravica

– Majka dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, kreatorica “Moje kutijice moći” za osnaživanje djece, ljubiteljica educiranja u području  osobnog razvoja, roditeljstva i dječjeg razvoja, IG @osnazivanje.djece

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.