njega kože

Razlike između brzog i sporog pristupa njezi kože

 

Prije samo nekoliko sezona korejski proizvodi i rutina od 10 koraka u njezi kože zaludili su tržište beauty industrije. Odmakom od rutine u kojima se koristi desetak proizvoda, minimalisti za njegu kože mogu odahnuti – trend “više je bolje” odlazi u drugi plan (napokon!).

Kako bi osvijestili korake prema promjenama potrebno je osvijestiti što čini razliku između tradicionalnog pristupa njezi kože (ili “brze njege kože” – slično kao industrija brze mode) i pažljivije, sporije rutine njege kože.

“Polako” ili “sporo” svakome od nas može značiti različite stvari. Na primjer, za neke to znači fizičko usporavanje dok prolaze korake svoje rutine njege (ili bilo kojeg drugog aspekta svog dana). Za druge to znači upotrebu proizvoda koji su promišljeno i “polako” proizvedeni, a ne da se proizvode vratolomnom brzinom. To također može značiti da su se sami sastojci uzgajali i ubrali u skladu s prirodom.

petra sever

@petrasever

Razlike između brzog i sporog pristupa njezi kože

Ove četiri osnovne razlike odličan su uvod u svjestan i pažljiviji pristup našoj beauty rutini:

1. Brzi popravak i vidljivost u odnosu na trajne rezultate

Mainstream stavlja pažnju na: brzo rješenje za bilo koji problem njege kože – i uvijek dolazi u aktualnom trendi proizvodu ili tretmanu koji radi samo na površini kože. Napredak tehnologije i raznih rješenja nezaobilazni su i zaslužni za mogućnost izbora rutine koju želimo. Ipak, fokusirajući se samo na brzo rješenje problema posvećujemo pažnju simptomima, a ne uzrocima određenih stanja kože.

Spora njega kože stavlja pažnju na: dugoročne, nježne i održive korake do zdrave kože kroz holistički pristup koji uključuje proizvode, ali i unutarnju potporu.

Osnovni uzroci neuravnotežene kože istražuju se umjesto da se računa na privremena rješenja. Svjestan pristup njezi cijeni zdravlje naše kože, jer cijenimo zdravlje cijelog tijela. Stoga se usredotočujemo na načine kako podržati naše tijelo u cjelini, a to će zauzvrat podržati našu kožu.

njega kože

2. Taština u odnosu na zdravlje

Mainstream stavlja pažnju na: izgled kože i koliko je njen izgled vizualno ugodan. Napori koji se ulažu u njegu kože temeljeni su na poštivanju nametnutog standarda ljepote i traženju savršenstva. Najčešći primjer su proizvodi za zaglađivanje površine kože koji čine da ona izgleda sjajno, meko i hidratizirano dok je iznutra zapravo dehidrirana.

Spora njega kože stavlja pažnju na: zdravlje kože i temelji se na njezi iznutra jednako kao i izvana. Njega podrazumijeva pravilnu prehranu, redovan san, hidriranje, a tek onda adekvatnu njegu proizvodima. Spora njega polazi od stava da je sjajna i vizualno lijepa koža rezultat svjesnijeg pristupa njezi kože izvana i iznutra.

njega kože

3. Pritisak u odnosu na puštanje procesu

Mainstream stavlja pažnju na: kožu kao nešto čime se može upravljati i manipulirati. Uobičajen jezik koji možemo primjetiti u komunikaciji podrazumijeva borbu s kožom – “godinama se borim s aknama” ili “koža nikako da pokaže rezultate korištenje određenog proizvoda”.

Spora njega kože stavlja pažnju na: biti na istoj strani kao i naša koža – usredotočiti se na ono što je dobro za nas i kožu te na neki način surađivati s njom, osluškivati njene potrebe. Naša koža komunicira s nama što se događa unutar tijela (jer je to naš najveći organ) i pokazuje nam kada njene (a za neke od nas i potrebe našeg tijela kao cijeline) nisu ispunjene.

njega kože

4. Problemi u odnosu na pažnju

Mainstream stavlja pažnju na: rješavanje imaginarnih problema. Ne uvijek, ali često se fokusira na “starenje” ili normalne funkcije kože kao komplikaciju. Kožu nije potrebno kontrolirati, potrebno je pustiti ju da radi ono što joj je primarna funkcija – zaštita od štetnih vanjskih utjecaja, termoregulacija…

Spora njega kože stavlja fokus na: cjelinu – sveukupnu fizičku, mentalnu i emocionalnu dobrobit. To uključuje promjenu načina razmišljanja koja nam donose tjeskobu, sram ili osjećaj neadekvatnosti oko izgleda ili funkcije naše kože.

Neovisno jeste li minimalist ili pronalazite motivaciju u životu koji je u skladu s prirodom, nježnost i svjestan pristup koži uključuje i nježan pristup prema sebi. Posebnosti ili izazovi njege naše kože čine nas jedinstvenima. Prvi korak prema zdravoj koži je prihvaćanje svih njenih stanja, osluškivanje njenih potreba te djelovanje u skladu s onim što se za nas čini ispravno, a ne ono što nam nameću trendovi.

 

 

Petra Sever

 

Ako želite znati više o ovoj temi pročitajte naš intervju s Petrom. 

 

Foto: Petra Sever, Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.