parallax background

Tamom do svjetla – Ritual za kraj godine

BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Natalna karta koju tumači astrologinja Julijana Oremović
3 prosinca, 2022
odgađanje
ZEN tarot – Odgađanje
4 prosinca, 2022

 

Ove godine, umjesto beskonačnih lista stvari koje ćemo promijeniti i navika koje ćemo implementirati kako bismo se magično 1.1. probudili novi (sarkazam, vjeruj mi da se budimo identični), pozivam te da zajedno, kroz alkemiju tame i sjene, u svoj život pozovemo puno više svjetla i iscjeljenja.

Jesi li i ti žrtva „love&light“ ideje i koncepta? Odnosno, jesi li prepoznala kako je love&light samo dio cjeline koju u isto vrijeme čine i druge emocije, plus tama?

Živjeti samo love&light jednako je kao da npr. odabereš da se više nikad nećeš izložiti mjesečevoj svjetlosti, već samo sunčevoj. Teoretski ti se neće desiti ništa loše, ali propuštaš benefite koju u tvoj život donose i mjesečev sjaj, ali i potpuna tama.

Dok god inzistiramo na samo svijetlom aspektu življenja, propuštamo uvidjeti da smo sagrađeni i od tamnog i da zapravo upravo tamo leži najviše iscjeljenja i benefita.

Koncept sjene & shadow work

Zasigurno si čula za koncept sjene i shadow worka, odnosno za one djelove nas koji su u tami i nesvjesnom dijelu našeg bića.

Velik dio svakog putovanja osobnog rasta dešava se kada se suočimo sa svojim najdubljim nesigurnostima i strahovima. Često je teško, nelagodno, bolno i ponekad se čini nemogućim za razumjeti. Ali kada se posvetimo sebi iznutra i svojoj sjeni, dešava se ono što ćemo u žargonu proglasiti čudom: iscjeljujemo se, rastemo i transformiramo se. Prava transformacija događa se upravo onda kada pogledamo dijelove sebe od kojih smo se sakrivali. A iz iskustva (i mog i mojih klijenata) najčešće je zaista dovoljno nešto iz sjene dovesti na svjetlo. Osvijetliti i primjetiti kako u tami stvari izgledaju puno „strašnije“ i veće nego na svjetlu.

Želim ti reći da je sigurno gledati u svoje sjene i želim te pozvati da ne bježiš od tame. Prigrli tamnu stranu sebe i pogledaj u ono što te plaši, čega se užasavaš i od čega bježiš. Budi iskrena prema sebi i primijeti da postoje stvari od kojih se skrivaš, istine koje si ne želiš priznati, strahovi, sumnje, sramovi. To nisu stvari za osudu, već za razumijevanje, a onda kada ih razumiješ, često se razriješe sami od sebe i spremna si za „level up“.

Za kraj ove godine, pozivam te da zajedno sa mnom, umjesto u „New Year, new me“, pogledaš duboko u sebi i da pogledaš svoje sjene kao majka svoje dijete: zagrli ih, zahvali im i pokušaj za njih pronaći ljubav.

Svaki od tih strahova, sumnji i nesigurnosti nisu zapravo učinili ništa loše, oni su te jednostavno probali zaštititi u svijetu u kojem si se često osjećala nesigurnom.

Ritual za kraj godine: tamom do svjetla

Očisti prostor kaduljom/Palo santom/tamjanom
Pripremi svoj dnevnik i penkalu
Zapali svijeću
Udahni nekoliko puta duboko, osjeti tijelo, opusti tijelo
Poveži se s energijom ljubavi u sebi i oko sebe
Postavi namjeru (otvaranja, shvaćanja i spremnosti sagledati i otpustiti)

Pitanja za kontemplaciju i meditaciju:
1. Kojih aspekata sebe se bojim? Što ne želim vidjeti?
2. Kako mogu dodatno osvijetliti situaciju?
3. Što forsiram i gdje u ovom trenu mogu pustiti (kontrolu)?
4. Koje uvjerenje trebam i mogu promijeniti?
5. Kako se mogu bolje i kvalitetnije pojaviti za sebe svaki dan?

Tvoj ego, strahovi i sjena, dio su tebe, ali te ne definiraju. Dopusti si prihvatiti sve svoje djelove i upravo kroz tamu, pozvati još više svjetla u svoj život. Afirmacija koja te u tome može podržati:

“Biram biti svjetlo. Prihvaćam sebe u potpunosti i dopuštam svjetlosti da mi obasja put.”

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.