saturn

Saturn i seksualnost

 

Saturn je Sjena ili položaj onoga čega se bojite ili ono što trebate integrirati u svoj život. U dvanaestoj kući koja, između ostalog, simbolizira realizaciju seksualnosti, Saturn je blokira.

Ezoterijska astrologija ili stara tumačenja, čovjeka stavlja u hladnu karmičku ovisnost o planetima, a u ovom slučaju osoba je spriječena uživati u seksualnosti radi karmičkih krivih djelovanja koji mogu biti, zavisno od planeta koji je tu, od silovanja pa do nekih drugih seksualnih devijacija. Takvi događaji se povezuju s prošlim životom, koji mogu biti manifestirani i u ovom životu. Naše shvaćanje stvarnosti i kulture u kojoj smo odgojeni, ipak, takva objašnjenja ne volimo zbog svoje jednodimenzionalnosti. Zato ćemo pokušati dati psihološki pogled na ovaj problem.

Gledajući psihološki Saturn je spor, nedostupan, hladan i što on kao takav može dati u seksualnom odnosu? Na prvi pogled ništa. Zbog toga ovaj položaj može izazvati da osoba ode u redovništvo ili izolaciju odnosno strah od emotivno-seksualnih odnosa može osobi biti dobar bijeg od uspostavljanja odnosa.

Stoga, u redovništvu je jako malo ljudi koji su asimilirali seksualnost i pretvorili je u ljubav, dok je više onih koji zbog određenih strahova i nemogućnosti razmjene emocija ili straha od gubitka kontrole sebe stavljaju u situaciju, gdje ne sudjeluju u životu. Često zbog potiskivanja svojih nagona ove osobe sude druge, padnu u neurozu, depresiju ili seksualnu devijantnost.

saturn

Primjeri iz stvarnog života

Dva primjera su značajna u tumačenju Saturna u dvanaestoj kući. Primjerice, nazvat ćemo je ovdje Ana, doživjela je razočaranje u seksualnim odnosima sa svojim prošlim muževima, odnosno oni su je optužili da je hladna u seksualnim odnosima. Prvo jedan muž koji je otišao, a nakon njega i drugi muž koji ju je napustio.

Marko je često bio odbijan od žena u seksualnim odnosima, odnosno one nisu imale toliko potrebu što je njega frustiralo.

Saturn je ono što čovjek treba nadvladati kroz rad. U alkemiji on rastapa elemente, odnosno ona nas uči na način da moramo dodirnuti dno, jer tek tada stvari vidimo onakvima kakvim jesu. Kada dobiješ otkaz od šefa ili partnera tada lako vidiš na čemu ustvari jesi.

Zato Saturn u svakoj kući gdje se nalazi donosi bol kako bi se tek tada moglo zaviriti i vidjeti što se skriva iza. Da bi se u tome uspjelo prvo morate osjetiti bol, jer tek tada stvari počinjemo shvaćati.

U prvom slučaju Ana je mogla povjerovati da je ona doista hladna osoba, ali ustvari Saturn je onaj koji stvara zidove od onoga što se bojimo vidjeti. Iza ovog položaja je vidljivo da je ona birala upravo partnere s kojima nije mogla doživjeti intimnost, odnosno i ti partneri su bili nesposobni za intimne odnose, a kada je ona uvidjela ovu činjenicu, znala je da kroz seksualnost mora raditi na intimnosti.

Jednog gospodina s ovim položajem je to dovelo da danas piše zanimljive romane kroz alkemiju i tantru. Marko iz naše priče, nije uspio shvatiti ovaj položaj i to ga je odvelo u drugu krajnost prema puno seksualnih odnosa u kojima je slijepo tražio nešto što nedostaje, ali nije uspio doći do biti.

Saturn ima još nekoliko značenja u ovoj kući, ali ako osoba želi osobni napredak onda mora vidjeti što se događa s ovim djelom osobnosti kako se ne bi slijepo otišlo u duhovnost, a onda svaki pokušaj dubljeg razvoja bit će osujećen, jer se ne može krenuti prema bilo kakvom radu na sebi ako intimni odnosi ne funkcioniraju.

 

Nikola Žuvela

– Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish

 

Foto: Unsplash

Psiholog, filozof, jyotish savjetnik i terapeut. Vodi stranicu vedski-jyotish.net

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.