parallax background

Sedam savjeta za postizanje tišine u glavi

vježbe za ruke
Vježbe za lijepe ruke koje možete izvoditi i kod kuće
9. studenoga 2021.
zvjezdan ružić
Ljubavni ‘Portret’ Zvjezdana Ružića: Pijanist na magičnim Plitvicama uglazbio sudbonosni susret
9. studenoga 2021.

 

Mnogi od nas bore se s bukom u glavi. Stresne situacije i kontrasti ne biraju kad će se dogoditi, svi ih imamo. Prakticiranjem ovih savjeta možete postići trenutni mir, a i sam fokus misli će se promijeniti.

Kada pričamo o stanju tihog uma, mislimo da smanjenje unutarnjeg glasa koji ne prestaje pričati te na smanjenje mentalnih slika koje se stvaraju paralelno s tim glasom. Dakle, težimo tišini u glavi koja će ostati što duže.

U našem mozgu postoji sustav (engl. Default Mode Network) koji je aktivan svaki puta kada nismo prisutni u trenutku, već razmišljamo o prošlosti, budućnosti, sebi, situacijama i odnosima ljudi oko nas i sl. Znanstvenici su dokazali da je taj sustav povezan s depresijom i anksioznošću, stoga radom na tišini u glavi, smanjit će se i spomenute dijagnoze.

mir u glavi

U svojoj knjizi Meditation Interventions to Rewire the Brain, dr. Jeff Tarrant podijelio je sljedećih sedam praktičnih savjeta koji nam pomažu održavanju tišine u glavi.

1. Prihvatite svoje misli i ne pokušavajte ih se riješiti. Sama odluka da ih izbacite rezultira pretjeranim naporom zbog čega je moguće dobiti suprotan učinak.

2. Opustite se. Sve dok ne opustite tijelo, nećete moći niti svoje misli. Za opuštanje tijela možete prakticirati jogu, klasično istezanje i sl.

3. Osvijestite da ste već imali situacije u kojima ste osjećali tišinu i mir u glavi. Pokušajte prepoznati trenutke u kojima ste se tako osjećali. Oslonite se na ta iskustva i pokušajte ih ponovno proživjeti.

4. Usmjerite pažnju na nešto drugo. Fokusirajte se na crninu iza kapaka. Zamislite prostranstvo svemira i promatrajte ga.

5. Budite strpljivi. Prepustite se procesu opuštanja, ne forsirajte ga.

6. Ne očekujte savršenstvo, osim ako niste profesionalni meditator. Za postizanje tišine, potrebna je praksa. Kada je i uhvatite, možda se neće zadržati dugo i to je u redu. Tada se vratite ponovno na prazninu.

7. Svakodnevno prakticirajte ovu tehniku. S vremenom povećavajte minutažu meditacije i vaša će tišina trajati sve duže.

mir u glavi

 

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

 

Foto: Pexels

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.