Veganski mramorni banana kuglof

marija kulušić
Subotom o dobrom: Marija Kulušić – modna priča koja kroji nove vizije
14. studenoga 2020.
10 nijansi kreativnosti: Pitali smo ilustratore
15. studenoga 2020.

 

Mramorni banana kuglof, jednostavna i jeftina poslastica! Lijepim oblikom, zamamnim mirisima i okusom obogatit će svaki stol, blagdanski i svagdanji. Svilena čokolada koja mu daje domaći, tako poznati mramorni izgled, ponukat će vas da tražite krišku više!

Volite li kuglofe? Oh, ja volim! Koliko samo prekrasnih, bakinih kalupa za kuglofe možemo uposliti! Imam ih popriličnu zbirku, ali uvijek imam oči otvorene kad je u pitanju nabava još jednog.

Kad sam „poveganila“, pozdravila sam se s većinom svojih navika i metoda pečenja kolača. A pekla sam puno, stvarno puno. Otvorio mi se potpuno novi, široki svijet pečenja veganskih kolača koji sam trebala istražiti jer se ni u kom slučaju nisam htjela odreći kolača. Kuglofi, kako dizani tako i oni s praškom za pecivo, bili su prvi među poslasticama koje sam pekla.

Kuglofi su iz raja izašli, ako mene pitate. Možda je Adam napravio prvi kuglof za Evu? Tko će znati! U svakom slučaju, vrlo su jednostavni za izradu, osobito ako ste u „bez jaja i mlijeka“ priči. Kuglofi su, također, zgodni da ih napravite unaprijed jer se, na hladnom mjestu i u zatvorenoj posudi (vrećici) čuvaju do četiri dana.

Recept: Veganski mramorni banana kuglof

Vrijeme pripreme: 15 min > Vrijeme pečenja: 40-45 min > Ukupno vrijeme: 60 min

Sastojci za kolač:

– 300 grama pšeničnog brašna
-120 ml biljnog mlijeka
-1 velika banana
-180 ml ulja
-5 žlica šećera ili drugog sladila
-prstohvat soli
-2 žličice suhog kvasca
-100 g čokolade za kuhanje
-veganski maslac ili margarin za premazivanje kalupa i malo brašna za posipanje

Postupak:

Bananu dobro zgnječite i pomiješajte s mlijekom. Dodajte ulje, šećer i sol te opet promiješajte. Dodajte brašno s kvascem i miješajte kuhačom dok se smjesa lijepo ne ujednači. Treba biti mekana i ljepljiva ali ne i tekuća. Po potrebi dodajte žlicu, dvije brašna.

Rastopite čokoladu i prohladite tako da bude tekuća, ali ne i vruća jer će ubiti kvasac.
Razdijelite tijesto u dvije zdjele i u jednu umiješajte čokoladu.
Unutrašnjost kalupa namažite maslacem/margarinom, pospite brašnom da se lijepo zalijepi za maslac i istresite višak brašna.

Napunite kalup smjesama: pomoću dvije žlice naizmjence stavljajte žutu i smeđu smjesu. Na kraju, pomoću noža ili štapića napravite par „virova“ kako bi dobili još ljepši izgled no nemojte pretjerati jer kuglof neće biti šaren nego blatnjavo jednobojan.

Ako nemate kalup za kuglof, može poslužiti i obična tepsija za kolače, ona manja ili srednja. Koja manja ili srednja, što ti to znači, pitat će netko, s pravom 🙂 Dakle ako imate tepsiju onu najveću od štednjaka, to je velika. Ako vam je tepsija upola manja od te velike, to bi bila neka srednja. Manja od te srednje bi bila mala. Stoga možete u manje tepsije staviti smjesu pa bi kolač bio oko tri, četiri prsta visok. Tada ga treba manje i peći – pazite na vrijeme! Smjesa u kalupu za kuglof je viša pa ju treba dulje peći. Kuglof u tepsiji pogledajte nakon 20 minuta pa vidite što kaže. Možda imate manju ovalnu posudu s poklopcem, te su isto zgodne jer su visoke. Ako je takva posuda zapremine i visine približne kalupu za kuglof, vrijeme pečenja je isto kao i u kalupu.

Pokrijte kalup krpom ili poklopcem, ostavite počivati dobrih sat vremena. Tijesto se neće udvostručiti, ali će narasti tijekom pečenja. Za to vrijeme uključite pećnicu neka se ugrije na 180°C.
Kuglof pecite dobrih 40 – 45 minuta dok ne bude lijepo smeđ i kada ga lagano pritisnete, da se vrati natrag.
Pečeni kuglof nježno izvadite iz kalupa: kalup okrenite naopako na tanjur i lupnite lagano rukom po dnu. Nemojte ostaviti kuglof da se hladi u kalupu (to vam važi i za kruh u kalupima) jer će se tijekom hlađenja kondenzirati i biti gnjecav. Neka se hladi na žici.

Zašto treba čekati i kruh i kuglof i orehnjaču i pogaču i focacciu i sve te digance da se ohlade a onda rezati i jesti? Zbog toga što vas od vrućeg tijesta može zaboljeti želudac (mene nikad nije) ali će vas sigurno zaboljeti glava jer vrelo tijesto, rezano, na rubovima kasnije postane suho i grubo i sve skupa bude nekako gumeno i gnjecavo. Zato prste k sebi dok se ne ohladi a onda mljeveni šećer u ruke, kuglof na tanjure i uživajte!

 

Druge fine i zdrave recepte potraži u rubrici DOBRA HRANA.

 

Marija Štefek Rukavina

– fotografkinja hrane, restorana i ljudi. Mama koja rado kuha (veganski) za svoju obitelj.

 

Posjetite: marijarukavina.com

Foto: Instagram @mari.rukavina

2 Comments

  1. Dejana Končar napisao:

    U receptu je izostavljen podatak o brašnu. Koja količina i kakvog brašna?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.