Soda bikarbona – magični prah

izbor
Dobra knjiga: Izbor – priča o nadi, snazi i oprostu
19. svibnja 2021.
plant based
Znate li koja je razlika između plant-based i veganstva?
20. svibnja 2021.
 

Natrijev hidrogenkarbonat, poznatiji pod nazivom soda bikarbona, najvažnija je sol ugljične kiseline. Gotovo svako kućanstvo ima barem jednu kutijicu ovoga bijeloga kristalnog praha. Soda je lako dostupna i cjenovno pristupačna. Unatoč uvriježenom mišljenju, ne sadrži u sebi aluminij. Marketinški trikovi su uspjeli uvjeriti milijune u ovaj netočan podatak. Kvalitetna soda bikarbona na pakiranju ima oznaku da je 100 posto natrij bikarbonat.

Primjena sode je raznolika. Dobro je poznato kako je odličan saveznik u čišćenju. Nije toksična i često je koriste osobe koje imaju alergijske reakcije na kupovne proizvode za čišćenje. Ima široku primjenu i u kozmetici. U ovome članku ću se fokusirati na primjenu sode u zdravstvene svrhe.


 

 

Soda bikarbona kao lijek

Soda bikarbona je danas kao lijek sve traženija. Iako farmaceutske tvrtke pokušavaju zataškati njenu učinkovitost, sve više dolazi na vidjelo korist koju ona daje.

Soda je lužnata supstanca koja se prirodno stvara unutar tijela kako bi suzbila štetne učinke oksidacije i djelovanje različitih kiselina koje nastaju radom metabolizma. Ovaj spoj regulira pH vrijednost krvi i drugih tekućina u tijelu. PH vrijednost između 7,35 i 7,45 je idealna kako bi tijelo pravilno funkcioniralo. To je vrijednost malo lužnatija od vrijednosti koju ima čista voda. Što je naše tijelo bliže vrijednosti od 7,45 pH to smo otporniji na bolesti.

Soda bikarbona širi krvne žile i lakše otpušta kisik u organe. Povišenje pH vrijednosti onemogućava kristalizaciju mokraćnih kanala. Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, bubrežne kamence... Također stvara otrovni spoj alkosan koji stvaraju gljivice, što dovodi do dijabetesa te na kraju i karcinoma. Stoga osobe koje konzumiraju sodu bikarbonu imaju smanjen rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze, gihta i raka.

Soda kao lijek pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, što liječi razne želučane tegobe. Ona djeluje kao antacid te je u stanju razbiti masne tvari, tako da se hrana lakše probavlja, bez pritiska i boli u trbuhu.

Stariji ljudi s niskim razinama bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik preuranjene smrti, otkrili su znanstvenici u posljednjem istraživanju na Sveučilištu Utah. Manjak bikarbonata je na cijelom svijetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje unatoč tome što je izuzetno često.


 

Soda kao lijek protiv raka

Pretjerano kiseli pH uzrokuje stanično propadanje. Biološki život najbolje funkcionira u alkalnom okruženju. Razinu bikarbonata u organizmu možeš povećati prehranom obogaćenom voćem i povrćem i/ili farmaceutskom sodom.

Oralnim uzimanjem soda bikarbona izvlači uran iz bubrega te se koristi za sprečavanje oštećenja bubrega kod osoba koje idu na zračenja. Potpomaže aktivnost gušterače koja proizvodi najviše bikarbonata i koja je odgovorna za proizvodnju inzulina.

Najzanimljivija primjena sode bikarbone, a koja izaziva najviše kontroverzi, je kao prevencija i lijek protiv karcinoma.

Dr. Simoncini, talijanski onkolog, preporučuje korištenje sode bikarbone u svrhu liječenja raka. Soda bikarbona drastično povećava lužnatost krvi, što uništava Candidu, koja prema teoriji dr. Simoncinija uzrokuje rak. On je najbolje rezultate liječenja raka dobio direktnim ubrizgavanje sode bikarbone u kancerogeno tkivo, koje je uvijek opkoljeno opnom napravljenom od kolonija gljivica. Ovaj način liječenja i primjena sode bikarbone krajnje je jeftin, netoksičan i učinkovit.


 

 

Soda bikarbona kao preventiva

Soda bikarbona razmućena u običnoj vodi s iscijeđenim limunom je preventiva mnogim oboljenjima. U 2,5 dcl vode dodaj jednu čajnu žličicu sode te promiješaj. Zatim dodaj sok pola limuna. Spoj sode i limuna će izazvati kratkotrajnu snažnu reakciju. Kada se sadržaj u čaši smiri možeš konzumirati svoj čarobni napitak. Najbolje navečer jer je tijelo tada najkiselije.


 

Soda bikarbona i zeleni čaj za bolji metabolizam

Ovaj napitak će ubrzati metabolizam, a time i pomoći smanjenju tjelesne težine. Sastojci koji se nalaze u zelenom čaju, kao što su katehin, teanin i kofein, dokazano sagorijevaju masti u tijelu, dok dodatak sode bikarbone daje podršku gubljenju viška masti, jer se u kiseloj sredini one ne mogu dobro sagorijeti. U šalicu zelenog čaja dodaj ¼ žličice sode te takav čaj pij barem jednom dnevno.


 

Soda bikarbona za bolest želuca

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je oboljenje probavnog sustava koje je uzrokovano vraćanjem želučanog sadržaja u jednjak, a soda bikarbona je odlična za tretiranje ovog problema. Pomiješaj 1/4 žličice sode bikarbone s 2 žlice jabučnog octa u čaši vode. Pij po potrebi.


 

Kontraindikacije

Kod nekih osoba mogu se javiti kontraindikacije nakon korištenja sode bikarbone, kao npr. usporeni ritam disanja, otečenosti stopala te pojava jake mučnine.

Spomenuti simptomi su znak da je u tvom organizmu prisutna osjetljivost na sodu bikarbonu. Ako primijetiš neki od ovih simptoma, prestani s korištenjem sode i popij veću količinu tekućine kako bi soda što brže izašla iz organizma putem urina.


 

Foto: Unsplash, Instagram

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.