parallax background

Zašto kuhati kod kuće znači više od samih obroka: dublje veze u digitalnom dobu

nevinost
ZEN tarot – Nevinost
12. listopada 2023.
vage horoskop
Kakve su Vage stvarno – što vole, a što ne vole
12. listopada 2023.

 

Živimo u svijetu budućnosti. Iako se tako možda ne čini, jer auti trenutno ne lete, a roboti ne hodaju slobodno ulicama našeg grada, tehnologija nam je omogućila da živimo bez ulaska u kuhinju.

Svi imamo mobitele, a mobiteli aplikacije koje nam omogućavaju da u bilo koje doba dana ili noći hrana bude magično dostavljena u naš dom. Opcije doručaka, gableca, jela s nogu i fast fooda su se također eksponencijalno povećale. Neki od nas rade u uredima, a neki od kuće, ali većina je toliko zaposlena da je naručivanje hrane postala norma. Naša pažnja i vrijeme nikad nisu bili u većoj potražnji i uzročno posljedično naš odnos prema hrani je često stavljen na margine naših prioriteta.

Što mi to zapravo jedemo?
Gdje su namirnice kupljene?
Tko ih je proizveo i u kojim uvjetima?
Tko je pripremio našu hranu?

Odgovore na ta pitanja u slučaju hrane koju nismo sami pripremili nemamo, a da ih imamo, vjerojatno nam se ne bi svidjeli.

Drugi set pitanja na koje je potrebno naći unutarnje odgovore je:
Mogu li naručiti ono što stvarno želim jesti?
Kako se osjećam dok jedem tu hranu?
Kako se osjećam nakon što sam ju pojeo?

U mom slučaju, odgovori na ova pitanja su u većini iskustava s hranom koju sam negdje naručio – negativni.

Hrana je iznimno bitna. Ako postoji jedan zajednički jezik svih naroda ovog svijeta to je hrana (i naravno muzika, ali o tom ćemo nekom drugom prigodom). „Ono si što jedeš“ nije samo narodna izreka, već uvid u jednu važnu istinu, a to je da je upravo hrana osnova koja podupire naše cjelokupno blagostanje.

U budućim člancima planiram uroniti dublje u temu porijekla hrane i važnosti našeg odabira prilikom kupovine koji ima višestruki odjek na tržište hrane, ljude koji tu hranu proizvode i naravno na naše zdravlje, ali zasad bih vam volio približiti praktične razloge zašto da se vratite u kuhinju ili u nju zakoračite po prvi put.

Uštedjet ćete novac

Isprva vam se možda tako neće činiti jer ćete otići u dućan i kupiti krive stvari. Ili previše. Ili premalo. Ali zamislimo na trenutak da ste iskusni i da znate što vam treba i koliko. Moći ćete pomno birati namirnice, iskoristiti sniženja i akcije, povrće u sezoni i time uštedjeti, dok u isto vrijeme pazite na kvalitetu namirnica koje kupujete.

Uštedjet ćete vrijeme

Kako ću uštedjeti vrijeme kad moram ići po hranu i onda je još kuhati?

Odgovor je protupitanje – jeste li svjesni koliko vremena svaki dan trošite na poslu na naručivanje hrane? Već po dolasku na posao počinjemo scrollati i razmišljati i pričati s kolegama što bi mogli danas za ručak. Onda se čeka dostava, što znači da ne možemo točno tempirati svoju pauzu u odnosu na naš radni dan. Svi znamo i da dostave često kasne i vrlo lako se može dogoditi da pregladnimo, a u tom slučaju je vrlo lako moguće da ćemo se u drugoj polovici dana prejesti. Ako imamo pripremljenu hranu koju smo donijeli od kuće ili sastojke za svježu salatu, možemo si u doslovno par minuta složiti jelo kakvo ne bi mogli naručiti niti iz jedne dostave, ma koliko god platili i čekali.

Jest ćete kvalitetnije i ukusnije

Svi mi imamo svoje preference. Imamo okuse koje volimo. Teksture koje nas uzbuđuju. Boje koje nam se sviđaju. Odabir, kupovina i priprema vlastite hrane omogućuju vam da za svaki obrok birate upravo ono što želite i što vaše tijelo treba. S vremenom će se vaš okus, vještina i intuicija izoštriti te će vam odabir sastojaka i njihovo kombiniranje postati potpuno prirodni.

Jest ćete zdravije namirnice

Hrana koja je pripremljena komercijalno uvijek ima više soli, ulja i začina da bi bila ukusnija i da bi je vi više kupili i pojeli. Kao takva, vodi prejedanju i pretilosti, koje pak vodi raznim zdravstvenim poremećajima. U kontrastu, kada sami pripremite jelo, vi ćete točno znati što ste stavili u svoje jelo, koliko su namirnice svježe, koliko ste ga posolili ili začinili, točno prema svojem ukusu. Hranu ćete moći, nakon malo iskustva, nevjerojatno precizno prilagoditi sebi i svojim potrebama.

Jest ćete manje kalorija

Restorani i dostava hrane često nude obroke koji premašuju preporučene veličine porcija, što može dovesti do prejedanja i povećanog kalorijskog unosa. Kuhanjem kod kuće, imamo fleksibilnost prilagodbe porcija prema našim nutritivnim potrebama, čime se smanjuje rizik od konzumacije suvišnih kalorija. Priprema vlastite hrane također nam omogućuje odabir zdravijih metoda kuhanja. Pečenje, kuhanje na pari ili grilanje, preferirane su metode u odnosu na prženje u dubokom ulju, što je česta praksa u komercijalnoj pripremi hrane. Takve metode čuvaju nutritivnu vrijednost namirnica i smanjuju dodatak nepotrebnih kalorija.

Imat ćete bolji obiteljski i socijalni život

U svijetu gdje je sve instant često zaboravljamo čari koje donosi sporije i svjesnije uživanje u malim stvarima. Kuhanje kod kuće pruža jedinstvenu priliku da se odvoji vrijeme za interakciju s obitelji, partnerom ili prijateljima. Proces pripreme obroka postaje kolektivna aktivnost, gdje se razmjena recepata i kulinarske vještine miješaju s razgovorom i smijehom.

Priprema obroka kod kuće otvara vrata za intimnije okupljanje. Domaći prostor, udobnost i toplina doma čine atmosferu opuštenijom i autentičnijom. Domaće večere, brunchevi ili čak tematske večeri pružaju priliku za dublje i smislenije interakcije.

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, postaje jasno da unatoč tehnološkim inovacijama koje nam olakšavaju život, postoji neprocjenjiva vrijednost u vraćanju korijenima pripreme i uživanja u hrani. Svrha nije odbacivanje modernih dostignuća, već balansiranje između praktičnosti suvremenog doba i duboko ukorijenjenih koristi koje proizlaze iz osobne pripreme hrane.

Hrana nije samo sredstvo za utaživanje gladi. Ona je sredstvo povezivanja, izraza ljubavi, brige i pažnje prema sebi i drugima. Svaki obrok koji sami pripremamo postaje čin samopoštovanja i poziva na stvaranje kvalitetnijih odnosa. U tom kontekstu, svaka kupljena namirnica, svaki začin dodan s pažnjom i svaki zalogaj pojeden s užitkom, simbolizira ponovno buđenje svijesti o vlastitom zdravlju, blagostanju i povezanosti sa širom društvenom i ekološkom mrežom.

U svjetlu ovih saznanja, pozivam vas da ponovno otkrijete radost i umijeće kuhanja. Neka vaša kuhinja postane laboratorij eksperimentiranja, učenja i dijeljenja, prostor gdje se oblikuju i njeguju veze koje su osnova bogatog, ispunjenog života. U svakom zalogaju postoji prilika za transformaciju i obnovu, ne samo našeg tijela, već i duha, odnosa i svijeta u kojem živimo. A to je, možda, najukusniji recept koji možemo otkriti i prenositi kroz generacije.

Možda želite pročitati i intervju:

Martin Reljanović: Volio bih ljude educirati o važnosti uzimanja prehrane u svoje ruke 

 

 

Martin Reljanović

– morski biolog, inženjer ribarstva i lovstva, muzički producent i samouki kuhar, uspješno spaja svoje strasti prema hrani, prirodi i glazbi.

Poznat kao “kuhar trenutka”, Martin u svojoj kuhinji naglašava važnost intuitivnog kuhanja. Njegova filozofija kuhanja temelji se na harmoniji između trenutnog inspirativnog trenutka, potreba onih za koje kuha i dostupnosti sastojaka, stvarajući time jedinstvene i osobne kulinarske kreacije. Njegov pristup hrani odražava spoj stručnosti i kreativnosti, ali s naglaskom na pragmatičnost i praktičnost.

Osim kuhanja za svoju obitelj, Martin organizira privatne događaje i razvija jedinstvene koncepte hrane inspirirane svojim putovanjima, a njegova umjetnička strana dolazi do izražaja i kroz glazbu pod imenom Bunú. Martinova misija je educirati ljude o važnosti uzimanja prehrane u svoje ruke, promičući ideju da su hrana, priroda i umjetnost neraskidivo povezani i da zajedno čine esenciju života.

IG @martin.reljanovic

 

Foto: Martina Movrić

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.