parallax background

2019. godina bila je druga najtoplija godina u povijesti mjerenja

27. siječnja 2020.
maja posavec
Izlazak sunca na legendarnoj Barceloneti kao savršena kulisa za novi spot Maje Posavec
25. siječnja 2020.
rock&off nagrada
30. siječnja u Tvornici kulture saznat ćemo pobjednike nezavisne glazbene nagrade Rock&Off
27. siječnja 2020.

 

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016., objavila je u 15.1.2020. Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prosječna globalna temperatura bila je 1.1 stupanj Celzijev veća u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

“Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stupnjeva do kraja stoljeća”, upozorio je u priopćenju glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

klimatske promjene

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stupnja u odnosu na predindustrijske razine. Ugovor je zacrtao cilj od 1.5 stupnjeva.

Osim što je bila iznimno topla, 2019. će se pamtiti i po smanjivanju obujma ledenjaka, rekordnom rastu razine mora te rastu temperature i kiselosti oceana, kao i po ekstremnim vremenskim prilikama, navodi WMO.

klimatske promjene

“2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala – s vremenskim neprilikama razornih učinaka i događajima povezanima s klimom”, rekao je Taalas. Za primjer je istaknuo šumske požare u Australiji koji su slijedli nakon 2019., najtoplije i najsuše godine u povijesti tog kontinenta.

Više o ekologiji i planetu čitajte u rubrici ECO. 

 

Izvor: geek.hr

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.