samopouzdanje

5 načina za jačanje samopouzdanja kada se osjećate nesigurno

 

Iako se smo svjesni koliko javno ili neko drugo socijalno izlaganje doprinosi našem osobnom razvoju i stvaranju lijepih uspomena, s vremena na vrijeme možemo se osjećati nesigurno, kao da po prvi put idemo nešto odraditi. Biti uplašen sastavni je dio životne dinamike, a iskustvo ne znači nužno da se nelagodni osjećaji neće pojaviti van zone udobnosti.

Bitno je naučiti se suočiti s tim nesigurnostima što se može postići tako da se “projektira” put do osjećaja samopouzdanja. Da biste svladali to umijeće, dobro je imati nekoliko svjesnih alata na raspolaganju kada vas preplavi osjećaj nesigurnosti. Stoga, u nastavku donosimo 5 načina kako nesigurnost iskorijeniti u trenu.

samopouzdanje

5 načina za jačanje samopouzdanja kada se osjećate nesigurno

1.Recite DA

Prvi je korak prihvatiti svaku priliku ili zadatak koji vam se nađu na putu. Izlaganje može biti teško, no ako budete čekali trenutak da se osjećate samouvjereno prije nego što novoj prilici kažete da, vjerojatno ćete čekati duže vrijeme.

Sljedeća osoba ili inspirirajuća prilika koja vam se javi, samo joj recite da. Sa svim neugodnim osjećajima možete se pozabaviti nakon što prihvatite priliku, ali pokušajte ne analizirati previše niti jednu od tih emocija niti im pridavati pretjeranu pažnju. Pažnja je obrambeni mehanizam uma koji ih održava i jača, bez efikasnog djelovanja.

samopouzdanje

2. Muzika

Nikada ne podcjenjujte moć glazbe jer glazba ima sposobnost promijeniti naše emocije.

U istraživanju o vrstama emocija koje glazba može probuditi kod slušatelja zaključuje se da glazba može izazvati svih šest osnovnih emocija, a najčešća istraživanja o povezanosti emocija i glazbe provedena su s gledišta fizioloških reakcija slušatelja u kojima su dokazane promjene u srčanom ritmu, disanju, krvnom tlaku, temperaturi i elektrodermalnoj reakciji koje se događaju prilikom slušanja pojedinih glazbenih ulomaka. (Škojo, T. (2020) Induciranje emocija glazbom s osvrtom na ulogu glazbene poduke. Nova prisutnost 18 (1), 101.-114.str.)

Tako određene pjesme mogu pomoći u smirivanju osjećaja tjeskobe, dok druge mogu otkriti produktivan prostor za stvaranje. Pronađite specifične pjesme koje baš vas motiviraju ili jednu osobnu “hype” pjesmu.

samopouzdanje

3. Pronađite svoj odjevni “ogrtač”

Baš kao što glazba može utjecati na vaše emocije, određeni vizualni znakovi mogu pomoći da se osjećate moćnije i zato kreativno odijevanje može biti jedan od stimulatora jačeg samopouzdanja.

Razmislite o tome postoji li određeni odjevni predmet ili stil u kojem se trenutno osjećate bolje? Artističko izražavanje putem odjeće, odnosno mode i stila čuva osobnu autentičnost što može pomoći održati ju i u drugim životnim segmentima.

samopouzdanje

4. Podsvjesne poruke ili afirmacije

Tehnika zapisivanja podsvjesnih poruka poput “Imam ovu borbu” reduciraju svakodnevnu nervozu, a zapisati se mogu na mobitelu, post-it papirićima po stanu, dnevniku, laptopu ili bilo kojem mjestu koje često koristite.

Subliminalne poruke ili afirmacije zadržavaju motivaciju i pozitivan način razmišljanja, čak i kada se osjećate uplašeno. Tako možete prevladati negativan glas u svojoj glavi koji možda govori da niste dovoljni ili da za nešto niste sposobni.

Ako želite pokušati s ovom metodom, na portalu možete pronaći afirmacije za:
početak dana
zdravlje
žene
ljubav prema sebi
– osnaživanje
sretan dan

samopouzdanje

5. Budite blagi prema sebi

Na kraju dana, važno je prepoznati da savršenstvo ne postoji. Ako prvi put radite nešto izvan svoje zone udobnosti, znajte da ćete kontinuitetom vježbi postati bolji. Budite ponosni na sva dosadašnja postignuća i put koji ste prošli. Prirodno je željeti izvrsno u svakoj prilici koja vam se pruži, ali pokušajte si dati prostora da zastanete. To će vas dovoljno ohrabriti da ne odustanete.

Uz ove korake, lakše ćete se pripremiti za stvarnu priliku ili događaj, umjesto da se fiksirate na osjećaj samopouzdanja. Samo se usredotočite na sljedeća pitanja: Prihvaćam li prilike? Imam li svoj ogrtač? Jesam li blag/a prema sebi? Slušam li svoju hype pjesmu?

I onda samouvjereno izađite na “pozornicu”.

 

Više tekstova o sličnim temama pronađite u rubrci LIFE COACH.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

Photos: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.