Prirodno jačanje imuniteta

svjetski dan ljubaznosti
Svjetski dan ljubaznosti
13. studenoga 2021.
vlastiti put
Vlastiti put – onaj tko je svoj nema ideologiju
14. studenoga 2021.

 

Osnovni preduvjet zdravlja je snažan imunološki sustav koji nam služi kako bi se svakodnevno mogli uspješno suprotstaviti neravnoteži u organizmu te vanjskim patogenima.

Stres, nedovoljna tjelesna aktivnost, neuravnotežena prehrana, nedostatak sna te uzimanje lijekova oslabljuju naš imunološki sustav. Oslabljeni imunitet možemo prepoznati kroz umor i iscrpljenost, česte infekcije i upale.

Imunitet je prirodna sposobnost našeg organizma da prepozna viruse, bakterije i parazite koji ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. Naš imunološki sustav prepoznaje, uništava i odstranjuje te patogene tvari iz organizma u vrlo kratkom roku kada je snažan i funkcionalan.

Ljekovito bilje, eterična ulja, probiotici, vitamini i minerali uspješno se koriste za jačanje imuniteta, ali i za prevenciju te tretiranje viroza i infekcija koje se javljaju kao rezultat oslabljenog imuniteta.

prirodno jačanje imuniteta

Eterična ulja za jačanje imuniteta

Eterična ulja za jačanje imuniteta te prevenciju virusnih i bakterijske infekcija dišnog sustava (gripa, prehlade, sinusitisi, otitisi, brohnitis, angine) koriste se dermalno nanošenjem na kožu, inhalacijom uz pomoć difuzera te oralno u oleokapsulama.

Eterično ulje MRAVINCA (Origanum compactum) koristi se kod bakterijskih i virusnih infekcija dišnog sustava te gljivičnih infekcija probavnog sustava. Oralno se uzima u gastrorezistentnim uljnim kapsulama a ne u čaši vode ili žlici ulja budući da je izuzetno agresivno i iritativno za sluznicu i kožu.

Eterično ulje RAVENSARE (Cinnamomum camphora ct cineol) jedno je od najjačih antivirusnih ulja, vrlo je blago, ne iritira kožu. Koristi se za prevenciju kod prehlade, viroze i gripe dermalno ili u difuzeru. Djeluje i na ostale bolesti uzrokovane virusima kao što su HPV, herpes, virusne bradavice. Djeluje još i neurotonično tj. smiruje živčani sustav te tako pomaže kod stresa, nesanice, nervoze, napetosti, tjeskobe.

Eterično ulje ČAJEVCA (Melaleuca alternifolia) djeluje antibakterijski, antivirusno, protugljivično, antiinfektivno te imunostimulirajuće. Koristi se kod dišnih infekcija, urogenitalnih infekcija, umora, akni, kožnih infekcija, gljivica, uši i gnjida.

Eterično ulje NIAULI kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) djeluje antivirusno, antibakterijski i protugljivično, revitalizira organizam iscrpljen infekcijom, potiče i ubrzava uklanjanje bronhijalne sluzi iz dišnih puteva. Koristi se kod dišnih infekcija, HPV-a, herpesa, proširenih i upaljenih vena, kapilara, hemoroida te celulita.

Eterično ulje MANDRAVASAROTRA ili SARO (Cinnamosma fragrans) koristi se kod virusnih i bakterijskih infekcija dišnog sustava, infekcija urogenitalnog sustava, smanjenog imuniteta, dermalnih gljivičnih infekcija, infekcija usne šupljine.

Eterična ulja EUKALIPTUS RADIATA (Eucalyptus radiata) i EUKALIPTUS GLOBULUS (Eucalyptus globulus) imaju snažno antivirusno djelovanje, koriste se kod tegoba gornjih (radiata) i donjih (globulus) dišnih puteva kod djece te dermalno za prvenciju viroze, gripe i prehlade. Eukaliputs radiata je blaže i manje iritativno ulje te je pogodnije za upotrebu kod djece.

Eterično ulje KAJEPUT (Melaleuca leucadendron) koristi se kod dišnih infkecija, djeluje ekpektorirajuće, antibakterijski i antivirusno, vrlo je blago pa se često naziva i “dječji čajevac”.

Eterično ulje KLINČIĆEVAC (Eugenia caryophyllata) koristi se kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, preporučuje se uzimati u obliku oleokapsula budući da je, kao i mravinac, iritativno za kožu i za sluznicu.

eterična ulja

Prirodno jačanje imuniteta

Kao podršku imunitetu, zimi kada u našoj prehrani nema dovoljno mikronutrijenata iz voća i povrća, uvodimo vitamine i minerale.

Vitamin C djeluje imunomodularno, jača obrambenu sposobnost organizma, smanjuje sklonst infekcijama, pomaže skratiti trajanje i intenzitet viroze, prehlade i gripe. Preoporučujemo preparate vitamina C u liposomalnom obliku ili kao verzija s bioflavonoidima radi bolje iskoristivosti.

Vitamin D sprečava pojavu upale gornjih dišnih puteva, viroze i prehaled. Za razliku od ostalih vitamina koji se u organizam mogu unositi prehranom ili suplementima, vitamin D sintetizira se pod utjecajem sunčevih zraka. Preporučuje se kontinuirano uzimanje tijekom zimskih mjeseci, djeci i odraslim osobama te osobama sa alergijama, astmom te autoimunim bolestima.

Cink dopirnosti normalnoj funkciji imunološkog sustava, pomaže u borbi protiv infekcija, skraćuje vrijeme prehlade.

ECHINACEA (Echinacea purpurea) je biljka koja se tradicionalno koristi za jačanje imuniteta, kod viroze, prehlade, gripe, dišnih infekcija, bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, herpesa te infekcija mokraćnog sustava. Ne preporučje se koritisti kod AIDS-a i autoimunih bolesti (Hashimoto, Multipla skleroza, reumatoidni artritis, sistemski lupus, psorijaza i vitiligo) tj. uvijek kada imunološki sustav agresivno napada vlastiti organizam, kod osoba koje koriste lijekove kortikosteroide te u trudnoći (nedovoljan broj kliničkih studija). Najbolji učinak ostavaruje se primjenom od 14 dana.

echinacea

ASTRAGALUS (Astragalus mongholicus) se tradicionalno koristi u kineskoj medicini kod umora, iscrpljenosti, čestih infekcija, za obnavljanje energije, kao prevencija kod viroze, gripe i prehlade te za jačanje imniteta.

Ulje CRNOG KIMA (Nigella sativa) uzimajući se oralno jača imunitet, djeluje protuupalno i antialergijski, tradicionalno se koristi kod problema sa dišnim sustavom, astme, autoimunih bolesti, reumatoidnog artritisa, psorijaze, bakterijskih i gljivičnih infekcija, atopijskog dermatitisa i ostalih upalnih bolesti kože.

ARABINOGALAKTAN je prirodni dodatak prehrani u obliku praha koji se dobiva iz biljke ariša (Larix decidua) te potiče imunološki sustav, pomaže kod infekcija gornjih dišnih puteva, štiti gastrointestinalnu sluznicu, djeluje povoljno na funkcije debelog crijeva, jača propusnost krvnih žila. Arabinogalaktan je potpuno siguran i za primjenu kod male djece.

BETA GLUKAN je prirodni dodatak prehrani, dobiven iz kvasca (Saccharomyces cerevisiae) koji snažno pozitivno djeluje na imunološki sustav. Koristi se preventivno i za liječenje bolesti gornjih dišnih puteva te nakon bolesti radi bržeg oporavka iscrpljenog organizma.

PROBIOTICI nove generacije sadrže više različitih sojeva sa specifičnim učincima na zdravlje i preporučuju se kod oslabljelog imuniteta djece, odraslih i osoba starije dobi, uz terapiju antibioticima, kod kroničnih i akutnih proljeva te brojnih drugih poremećaja u probavnom sustavu.

Na online individualnim fitoaromaterapijskim konzultacijama zajedno ćemo doći do najboljeg rješenja za vaš problem sa imunološkim sustavom, za više informacija obratite mi se u inbox ili na mail.

 

Individualne fitoaromaterapijske konzultacije su najbolji način da se dođe do idealnog prirodnog rješenja za vaše zdravstvene probleme. Za više informacija možete se javiti ovdje ili na anahata.aromaterapija@gmail.com

Više o aromaterapiji potražite u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– osnivačica Anahata aromaterapije, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja i yoga učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa klijentima, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Timeline Healing terapeut, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te trenutno pohađa edukacije za certificiranu voditeljicu sistemskih i obiteljskih konstelacija te učiteljicu meditacije.

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.