parallax background

U oceanima je završilo preko milijardu maski

17 veljače, 2021
petra sever
Petra Sever: Prirodne kreme za lice hrvatskih proizvođača
17 veljače, 2021
indira juratek
Vježba: de-manifestacija kao put do ispunjenosti
17 veljače, 2021

 

U oceanima je završilo preko milijardu maski koje bi mogle ostaviti teške posljedice na morski ekosustav.

Oceans Asia (Organizacija oceani Azije), organizacija čije se sjedište nalazi u Hong Kongu, objavila je izvještaj koji pokazuje da je morski svijet onečišćen s 4.680 do 6.240 tona plastike zbog odbačenih maski koje se koriste zbog pandemije.

Procjene pokazuju da je 2020. godine zbog pandemije koronavirusa čak 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u oceanima diljem svijeta. Da bi se maske razgradile potrebno je 450 godina, a čak i tada mikroplastika šteti morskom ekosustavu i ovo bi moglo ostaviti teške posljedice na morske životinje i biljke.

Zbog globalne pandemije koronavirusa došlo je učestalijeg korištenja jednokratne plastike, a niz mjera osmišljenih upravo za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, je “odgođeno, pauzirano ili ukinuto”.

Svake godine onečišćenje mora i oceana plastikom ubije oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača, više od milijun ptica pa čak i veći broj riba, beskralježnjaka i drugih životinja, objasnili su iz organizacije Oceans Asia, a prenosi Hongkongfp.

maske i oceani

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.