Zašto su nam mišići dna zdjelice toliko važni u trudnoći?

 

Kad zatrudnimo, pred nama se otvori jedan novi svijet. Osim što se otvori jedna potpuno nova budućnost, novi život, otvori se i jedan potpuno novi „svijet zdravlja”.

O zdravlju trudnica mnogi imaju mišljenja, a savjeti različitih stručnjaka nerijetko su potpuno oprečni, no oko jednoga se svi slažu – mišići dna zdjelice u trudnoći bi trebali biti u posebnom fokusu.

Mišići dna zdjelice

Pa dobro, koji su to mišići dna zdjelice? Gdje su oni bili svo ovo vrijeme prije trudnoće?

Oni su cijelo vrijeme tu i bez njih bi nam svi organi zapravo propali kroz zdjelične kosti. Mišići dna zdjelice podržavaju zdjelične organe, kontroliraju mokrenje i stolicu, utječu na seksualnu funkciju i muškaraca i žena, ali imaju i važnu ulogu u stabilizaciji zdjelice i kralježnice.

Normalni mišići dna zdjelice su mišići koji se mogu voljno i spontano kontrahirati normalnom snagom i potpuno se opustiti. Pretjerano aktivni mišići dna zdjelice ne opuštaju se i mogu se paradoksalno stezati kada je potrebno opuštanje. Nedovoljno aktivni mišići dna zdjelice ne mogu se dovoljno kontrahirati.

Mišići dna zdjelice u trudnoći

U trudnoći nam je važno da mišići dna zdjelice budu dovoljno snažni kako bi nam pružili potporu pod sada većim opterećenjem zbog djeteta u maternici. Taj povećan pritisak na dno zdjelice može, ako mišići nisu dovoljno jaki, dovesti do urinarne inkontinencije u trudnoći i nakon nje, prolapsa zdjeličnih organa nakon poroda, ali i do seksualne disfunkcije. Više od trećine žena doživi urinarnu inkontinenciju u drugom i trećem tromjesečju života, a jedna trećina žena u prva tri mjeseca nakon poroda, najčešće zbog anatomskih ili denervacijskih ozljeda tijekom vaginalnog poroda. Također, jedna četvrtina žena u kasnoj trudnoći ima analnu inkontinenciju, a jedna petina, još uvijek, godinu dana nakon poroda.

Pa što možemo napraviti kako bismo inkontinenciju spriječile? Možemo ojačati svoje zdjelično dno tako da ga treniramo – jednostavnim vježbanjem. Postoje specijalizirane, ali vrlo jednostavne vježbe koje se preporučuju prakticirati nekoliko minuta svakoga dana. One su ujedno i jedini „lijek” za inkontinenciju u trudnoći, a jednom kad ih naučimo, možemo si olakšati zaista neugodne probleme na vrlo jednostavan način. Osim što nisu teške, možemo ih početi vježbati od samog početka trudnoće, bilo kada i bilo gdje, a služe i za povezivanje žene sa svojom ženstvenošću. Ponekad treba nekoliko pokušaja različitih vizualizacija kako bismo naučile svoj mozak kako aktivirati puteve koji do sada nisu bili aktivni, ali nakon što jednom naučimo, baš kao i vožnju bicikla, nikad ne zaboravljamo.

No, nije dovoljno da mišići dna zdjelice budu samo snažni, dapače, to može biti i kontraproduktivno ako ih ne možemo potpuno relaksirati. Ako već patiš od inkontinencije, ispočetka isprobaj potpuno opuštanje dna zdjelice kad sjediš na toaletu ili koristiš higijenske uloške, no ako nemaš nikakvih problema, slobodno isprobaj u bilo kojem položaju. Moguće je primijetiti da je dno zdjelice zapravo preaktivno, a to je najčešće slučaj kod žena koje su često pod stresom, imaju bolne menstruacije, endometriozu ili su doživjele seksualnu ili neku drugu traumu. Zbog toga je važno u ovom procesu biti nježna prema sebi i pružiti svome dnu zdjelice siguran prostor za opuštanje.

Zašto nam je tako važno moći opustiti dno zdjelice?

Zašto nam je tako važno moći opustiti dno zdjelice? Zato što vaginalni porod uz odsutnost relaksacije povećava rizik od instrumentalnog poroda i carskog reza te je glavni uzrok oštećenja mišića dna zdjelice. Jednostavno rečeno, ako rađamo vaginalno, a ne možemo opustiti mišiće dna zdjelice, postoji velika mogućnost oštećenja dna zdjelice i prolapsa zdjeličnih organa kroz nastalo oštećenje. To kasnije dovodi do mukotrpnog oporavka, ponekad operacije, ali i kroničnih inkontinencija.

Zato je, u trudnoći, ali i nakon nje, važno imati snažno dno zdjelice koje možemo potpuno opustiti, ako i kada to želimo.

 

 

Možda vas zanimaju i ove teme:

Više o temama trudnoće i prodništva čitajte u našoj rubrici INTIMNOST, TRUDNOĆA & POSTPARTUM 

Najbolje vježbe u trudnoći za povećanje fleksibilnosti 

5 načina kako disanjem postići mindfulness trudnoću

Više o temama joge & tjelovježbe pronađite u našoj rubrici SKLADNO TIJELO.

Više tekstova naše autorice Marije Bagarić možete pročitati ovdje. 

 

 

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Freepik

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.