asane peta čakra

6 asana za otvaranje pete čakre – Vishuddha

 

Peti energetski centar – Vishuddha nalazi se na prostoru vrata, ali obuhvaća i dijelove tijela: ramena, uši, usta i usnu šupljinu, grlo, jednjak i žlijezdu štitnjaču, njezina boja je plava, a element eter. S njom ulazimo u gornje tri „duhovne“ čakre. Istina, komunikacija, samospoznaja i kreativnost su joj glavne namjene.

Samo značenje „vishuddha“ znači „pročistiti“. Kako se penjemo po čakrama gore tako su one sve suptilnije, njihove vibracije laganije i brže, a frekvencije više. Da bi uopće uspješno regulirali protok Vishuddhe potrebna je određena razina energetske čistoće tijela, zato i jeste potrebno „pročišćavanje“. Ono se odrađuje uz pomoć zdrave hrane punom prane (životne energije), biljkama, meditacijom, vježbama disanja, jogom, tjelovježbom. U procesu čišćenja tijela (ovdje ne govorimo o express detox dijeti nego o cjeloživotom učenju i načinu života) mi polako osvještavamo ono suptilnije u nama, svoje energetsko tijelo i time ojačavamo svoj senzibilitet potreban za gornje čakre.

Vishuddha je naš most između srca (Anahate) i uma (Ajna, Sahasrara). Da bi govorili svoju istinu srce i glava moraju surađivati. Ako radimo posao koji ne volimo, bivamo s partnerom koji nam ne odgovara, živimo u mjestu u kojem nam nije dobro, družimo se s ljudima koji nam ne pašu – mi ustvari živimo u laži, a najviše lažemo sebe. Možda srce nešto želi reći, ali se uplete um koji na temelju svojih nesvjesnih uvjerenja i strahova kaže da to nije dobra ideja te nama to zapne u grlu, tzv. „knedla u grlu“.

I nije čudo da nakon nekog vremena takvog života počnemo dobivati probleme sa štitnjačom, bolovima u ramenima, prehladama, grloboljama, kašljem… Možemo reći da laž blokira ovu čakru.

Međutim, ako su nam donji energetski centri izregulirani, osjećamo se sigurnima (prva čakra), svjesno upravljamo našim emocijama i seksualnosti (druga čakra), imamo snagu, volju i moć da izrealiziramo sve što želimo (treća čakra) i osjećamo duboku povezanost i ljubav sa svim živim bićima, lakše će nam biti živjeti u istini, a ako nekima naša istina ne odgovara mi s time nećemo imati problem niti ćemo imati potrebu ikoga uvjeravati.

peta čakra

Osim govora ova čakra je povezana i sa slušanjem. Možemo li uistinu slušati drugu osobu dok priča? Osjetiti emotivni naboj tijela, govor tijela? Možemo li za vrijeme pričanja sugovornika ne pripremati odgovor ili mislima biti na drugom mjestu? Možemo li biti prisutni?

Stara poslovica kaže da nam je Bog s razlogom dao jedna usta i dva uha. Nema bolje komunikacije od one koja je potpuno prisutna, iskrena i ranjiva. Ljudima ionako većinom nije potreban savjet, već netko da ih sasluša i bude tu dok naglas izgovara što ima za reći.

Ako je ova čakra preaktivna osoba će biti previše pričljiva, naporna i teško će slušati druge. Ali takve ljude je isto teško slušati, jer zbog prevelikog „inputa“ u jednom trenutku se jednostavno dogodi „shut down“.

Osoba kojoj je Vishuddha protočna govori jasno svoju istinu, izražava svoje ideje, misli i stavove bez vrijeđanja ili isključivanja drugih i zna slušati.

Budući da je element ove čakre eter, odnosno prostor, ovo već simbolizira nefizičku komponentu postojanja. Prostor je zajednički svima, to je sveprisutno polje suptilne vibracije koje se nalazi diljem svemira. Sad već znamo da je sve energija, da sve vibrira i titra – od kompjutera ili mobitela preko kojeg čitate ovaj članak, tijela i očiju koje koristite za to; do misli koje vam prolaze dok čitate, emocije koju osjećate i zvukova koje čujete.

Gledati svijet iz perspektive pete čakre; saznanje da je svijet pun vibracija i ritmova, biti svjestan vlastitih fizičkih, mentalnih, emotivnih i energetskih sustava – više nije samo na intelektualnoj razini već je iskustveno.

Zvuk se smatra prvom manifestacijom materije i on doista svojom vibracijom utječe na tijelo čak i na staničnom nivou. Stoga sve što izgovaramo, pjevamo i slušamo utječe na nas. Tako će pjevanje i slušanje mantri, boravak u prirodi, slušanje zvukova prirode i molitva također stimulirati grlenu čakru.

Ako imamo problem u komunikaciji dobro je prvo adresirati donje čakre kako bi se lakše došlo do Vishuddhe. U jogi postoje neke asane koje reguliraju njen protok. Bitno je znati da samo izvođenje ovih asana nužno neće riješiti magično sve blokade koje imamo, ali mogu uvelike pripomoći.

Napomena: sve asane koje se izvode blizu i oko vrata (svijeća, plug) moraju se izvoditi uz asistenciju stručne osobe i oprezno. Ako niste nikad radili ove vježbe, potražite stručno vodstvo instruktora. Vrat je snažan za glavu, ali krhak za težinu tijela (osim ako ste hrvač.)

Slijede vježbe koje pomažu regulirati protok Vishuddhe.

6 asana za otvaranje pete čakre – Vishuddha

1. Mobilnost vrata i istezanje

To znači sljedeće: – polagane rotacije, polukrug unazad 5-6 puta
– polukrug unaprijed 5-6 puta
– pokreti glavom gore – dolje („DA“)
– pokreti glavom lijevo – desno („NE“)
– bočno istezanje vrata (na fotografiji)

Svaku od navedenih vježbi raditi polagano sa svjesnim i dubokim dahom, osjećajući svaki mišić od lubanje do lopatica.

asane peta čakra

Foto: Mladen Ognjenović

2. Lavlji dah (Simhasana pranayama)

Iako je ovo zapravo tehnika disanja, ona se često izvodi u dijelu fizičke prakse joge. Može se izvoditi u mnogim asanama, osobno ju najčešće izvodim u Wild Thing, Ribi (Matsyasani) i u krava-mačka vježbi, ali možete i u sjedećem položaju.

Na početku će vam možda biti malo čudno, smiješno, bedasto plaziti jezik van sa zvukom lavljeg urlikanja, ali vjerujte mi, kad prođete barijeru neugode i istinski zaričete sa namjerom, snagom i voljom dolazi se u stanje zdrave moći, autentičnosti i slobode kakvu može osjetiti osoba koja u potpunosti stoji u svojoj istini.

Ovu vježbu nemojte raditi „na pola“, stidno ili bezvoljno… odradite ju do kraja: duboki udah i umjesto izdaha s potpuno isplaženim jezikom i otpuštenom čeljusti ispustite zvuk „haa“.

Ova vježba stimulira i živčani sustav, opušta čeljust i otpušta sav nagomilan stres u usnoj šupljini i zubima (ljutnju, agresiju). Ponoviti 3-4 puta (ili više po želji).

joga asane

3. Ekstenzije kralježnice u kojima se isteže i otvara prednji dio vrata

To su: kobra, pas prema gore, luk, most, wild thing. Za detaljnija poravnanja ovih vježbi pogledajte članak Anahata.

joga asane

4. Svijeća (Sarvangasana)

Ova asana je dobro poznata, no bitno je napomenuti da je ovdje težina tijela na ramenima, ne na vratu. Noge su u zraku, stopala spojena, prsti pruženi. Iako je brada zaključana, osjetimo da izdužujemo vrat i da možemo disati. Ovdje se obično ostaje malo duže, 10-15 udaha i izdaha. Asana aktivira parasimpatikus, smiruje nas, poboljšava cirkulaciju tijela i stimulira žlijezde.

Ukoliko imate bolove u leđima ili menstruaciju, možete samo dići noge uz zid ili staviti jastučić ili dekicu ispod stražnjice kao modifikaciju. Paziti na vrat.

joga asane

5. Halasana (plug)

Ovu asanu treba vrlo oprezno raditi i uz stručno vodstvo instruktora. Ukoliko ju niste prije radili dobro je prvo vježbati lakše modifikacije svijeće (viparita karani) te postupno graditi prema plugu.

U asanu se ulazi iz svijeće. Najbitniji dio ulaska u plug je: zadržati težinu na ramenima. Ne želimo prebacivati težinu tijela na vrat ili pod cijenu vrata gurati noge što više nazad.

Kad tek počinjemo raditi ovu asanu, noge ne moraju biti ravne niti doticati pod. Slušamo tijelo i bivamo iskreni prema sebi (peta čakra) i radimo koliko možemo.

Radimo sporo uz duboki Ujjay dah. Ostanemo 5 udaha. Za izlazak polako i sigurno se vratimo nazad u svijeću i spustimo noge.

joga asane

6. Riba (Matsyasana)

U ležećem položaju spojimo noge i pružimo stopala. Ruke položimo uz tijelo sa malo savijenim laktovima. Odgurnemo se rukama, spojimo lopatice, otvorimo prsni koš i zabacimo glavu nazad. Tjeme nježno naslonimo na pod, tijelo je konstantno aktivno i otvara se. Vrat nije slomljen nego izdužen i jak. U položaju ostanemo oko 5 dubokih udaha i izdaha. Dišemo u vrat, štitnjaču i prsa.

Ovdje se može uvrstiti i lavlji dah po želji.

joga asane

 

12 asana koje reguliraju protok prve čakre možete pronaći ovdje. 

10 asana koje reguliraju protok druge čakre možete pronaći ovdje.

9 asana za podizanje unutarnje vatre možete pronaći ovdje. 

9 asana za otvaranje četvrte čakre možete pronaći ovdje. 

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Kristijan Cimer

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.