parallax background

Uvjerenja o hrani i što kada ona više nemaju ulogu u našem životu

Najbolje vježbe u trudnoći za povećanje fleksibilnosti
2. studenoga 2023.
sudjelovanje
ZEN tarot – Sudjelovanje
3. studenoga 2023.

 

S radom na sebi došla sam i do tema gdje počinjem sveobuhvatno promatrati prehranu. Tako sam počela primjećivati i uvjerenja glede hrane kojima smo svakodnevno okruženi. Pod uvjerenjima mislim na naša ponašanja i stavove o nečemu.

Koliko puta su vam kroz djetinjstvo rekli kako se mora pojesti sve s tanjura ili se ne smijete igrati vani? Ili da se juha mora jesti, a kruh se ne smije bacati?

Kada malo bolje promislite o ovim izjava mislite li da one djeluju pozitivno na naš odnos prema hrani?

Ne djeluju.

Ukoliko su vam tijekom djetinjstva govorili kako se mora pojesti sve s tanjura ili ćete biti kažnjeni to je u vama možda stvorilo naviku da uistinu morate pojesti sve s tanjura. Nebitno o tome što se nalazi na tanjuru ili u kojoj količini.

S druge strane, kažnjavanje kroz hranu također dovodi do nezdravog odnosa prema hranu. Ukoliko ste bili prisiljavani jesti juhu da se možete ići igrati, vaša podsvijest će dugoročno povezivati juhu s emocijom prisile i kažnjavanja.

Ovaj dio mi je uvijek zanimljiv za promatrati kad upoznam osobe starije životne dobi koji ne vole određene namirnice. Uvijek se zapitam na koji način, kada i gdje su stvorili odbojnost prema određenoj hrani.

Današnji zadatak za sve vas je napisati popis namirnica koje ne volite konzumirati.

Potom se probajte prisjetiti kada ste ih prvi put probali ili ste došli do faze da ih više ne želite konzumirati.

Iskreno smatram kako se ista namirnica može na više načina kombinirati i da na taj način osoba može pronaći načine da je konzumira.

Nakon što ste uspješno odradili prve dvije točke, pozivam vas da si napišete na papir na koje sve načine ste do sada pripremali namirnice koje ne volite. Zatim pokušajte osmisliti nove recepte za njih ili ih pronaći na internetu ili u Budi Dobro rubrici DOBRA HRANA.

Osobno nisam obožavatelj avokada i tofua, ali sam im pronašla mjesto u kombinaciji s piletinom, crvenom paprikom, kukuruzom i grill piletinom.

Često sam znala čuti i komentare okoline na osobe koje su izgubile par kilograma da su postali boležljiviji i kako bi bilo bolje da kilograme vrate. Ovdje bi bilo pametno razmisliti o tome otkud dolazi to uvjerenje da su osobe koje izgube kilograme boležljivije. Kod nas još uvijek u određenim krajevima postoji strah od gladi. On možda nije toliko prisutan kao što je bio prije, ali na određeni način i dalje je uvučen u naše društvo.

Dok razmišljam o tome kako je navodno netko tko je izgubio par kilograma ”boležljiviji” razmišljam i o vremenu i okolnostima kad je taj zaključak mogao nastati. Naši predci pomno su morali voditi računa o količini hrane koju imaju u sezoni u slučaju da hrane ne bude za naredne mjesece. Ukoliko hrane ne bi bilo, nije bila rijetkost da je netko postao boležljiviji ili u slučaju ekstrema da je osoba i umrla od gladi. Prema tome, nije dobro gubiti kilograme jer ukoliko smršaviš, a hrane ne bude dovoljno, imaš veće šanse za bolešću.

Danas nam pak takvo uvjerenje i oprez više ničemu ne služe jer smo se kao društvo odjednom našli u poziciji gdje imamo hrane u izobilju. Gdje god se okrenemo imamo nešto za kupiti, naručiti, hrana nam je dostupna na tren oka… I potom imamo situaciju gdje od toliko puno hrane imamo javnozdravstvene bolesti.

Određena uvjerenja i savjete iz naše okoline ponekad uistinu trebamo prihvatiti. Međutim, nije nužno da će nam ona nužno služiti za dobro. Ponekad nam više nisu ni potrebna. Danas sam s vama podijelila par primjera takvih uvjerenja o hrani koja više nemaju ulogu u našem društvu. Razmislite o tome koliko ste ih puta čuli te hoćete li ih sami dalje prenositi drugima. Ukoliko ih se još sjetite i osvijestite, slobodno mi se javite. Rado ću čuti vaše iskustvo.

S ljubavlju,

Dora

 

Možda vas zanimaju slične vezane teme:

Dora Ivić: O sebi i hrani osobno 

Mini trening osvještavanja prehrane 

Zašto kuhati kod kuće znači više od samih obroka 

 

 

 

Dora Ivić

– magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom. Vodi svoj instagram profil @nutrimanijak

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.