Golden Milk – idealni boost za imunitet

parovi u zatočeništvu
Dobra knjiga: Parovi u zatočeništvu
19. ožujka 2020.
mangroove pocket palma
Mangroove & pocket palma vole se javno
20. ožujka 2020.

 

Teško mi je ostati smirena ovih dana. Jako se trudim duboko disati, meditirati, raditi jogu… ali misli mi se stalno vraćaju na isto. Pretpostavljam da nisam sama u tome i da je većina u sličnoj situaciji.

Imam dovoljno sreće da ne trebam bespotrebno izlaziti, mogu ostati doma i ne izlagati sebe i druge ljude nepotrebnom riziku. Nadam se da je i vama tako. A ako nije, da se čuvate što više možete.

Ako ništa, ovaj period će nas naučiti cijeniti male stvari i ne uzimati život zdravo za gotovo, možda svi izađemo emocionalno malo bogatiji i malo empatičniji.

Vjerujem da ne trebate mene da vam govorim da ne gomilate bijelo brašno i ulje, da nam trebaju namirnice koje će štititi naš imunitet, ne slabiti ga! Jedite bolje, jedite kvalitetnije i jedite manje!

Kolektivno svi previše jedemo, a to posebno postaje problem kad nam svakodnevnu žurbu i život u pokretu zamijeni kauč i dekica. Zadnje što vam treba su rigorozne dijete kad shvatite da ste u dva tjedna sporijeg tempa dobili nekoliko kilograma kojih se sad preko noći želite riješiti. To nikako nije dobro ni za vaš um ni za vaše tijelo. Prije svega, budite umjereni. Jedite što više zdravih (po mogućnosti ) svježih namirnica koje dižu imunitet. To naravno vrijedi za cijelu godinu, samo sad malo više svi pričamo o tome.

golden milk zlatno mlijeko

Idealan boost za vaš imunitet je kurkuma. Kurkuma je prirodni lijek, dolazi iz obitelji đumbira, a okus varira ovisno o svježini. Dok je svježa kurkuma ima aromatičan i ljutkast okus, a sušena kurkuma dobiva notu naranče i đumbira.

Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida. Zahvaljujući korisnim svojstvima kurkumina koja su do sada otkrivena, znanstvenici smatraju kako kurkumin ostvaruje preventivan i posjeduje zaštitni učinak na široki niz bolesti uključujući maligne, autoimune, neurološke, metaboličke, plućne, jetrene i kardivaskularne bolesti.

Među najčešćim područjima primjene kurkumina nalaze se stanja oslabljenog imuniteta te alergijskih bolesti koje karakterizira prekomjerna reaktivnost imunološkog sustava.

Kurkumu možete konzumirati na mnogo načina, a moj omiljeni je Golden Milk ili zlatno mlijeko – nakon kave definitivno moj omiljeni napitak. Možete ga raditi od bilo kojeg biljnog mlijeka, dodate žličicu kurkume, obavezno malo crnog papra (piperin koji se nalazi u crnom paprom povećava apsorpciju kurkumina i njegovu učinkovitost u tijelu u kombinaciji kurkumin i piperin imaju veći učinak na upalne procese, probavu i smanjuju bol), po želji malo cimeta ili muškantnog oraščića i malo javorovog (ili nekog drugog) sirupa i to je to, savršen napitak na kojem će vam tijelo biti itekako zahvalno.

golden milk zlatno mlijeko

Recept: Golden Milk ili Zlatno mlijeko

Sastojci:
– Šalica biljnog mlijeka
– Žličica kurkume u prahu
– Malo svježe mljevenog crnog papra
– Prstohvat cimeta
– Prstohvat muškantnog oraščića
– Žličica javorovog sirupa.

Mlijeko zagrijte u malom lončiću, dodajte mu kurkumu, papar, javorov sirup, cimet i muškantni pa prebacite u blender. Blendajte 30-ak sekundi.

Naravno, ovo možete i bez blendera, samo sve zagrijte i dobro promiješajte. Samo imajte na umu na bez blendera ne možete dobiti pjenastu teksturu, a meni je to omiljeni dio 🙂

To je to za sada. Čuvajte se i čuvajte jedni druge.

 

Druge fine i zdrave recepte potraži u rubrici DOBRA HRANA.

 

Nataša Rajčević, 

Gastro zvijezda 2019. u kategoriji zdrava i vegetarijanska hrana 

– strastvena zaljubljenica u hranu i pripremu iste. Čvrsto vjerujem da ono što unosimo u sebe uvelike utječe na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje i upravo se zbog toga svojim receptima trudim ljudima približiti hranu biljnog podrijetla te pokazati kako ona može biti itekako ukusna i zanimljiva.

 

Posjetite: Burboniborovnice.com

Foto: Burbon i borovnice

2 Comments

  1. […] Golden Milk – idealni boost za imunitet […]

  2. […] Golden Milk – idealni boost za imunitet […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.