parallax background

Indra Devi – prva žena joge

Cijeniti sebe sa stavom zahvalnosti prema Kreaciji i sebi samom
27. srpnja 2023.
Prirodna kozmetika – jesmo li uopće upoznati s pojmom i možemo li biti sigurni da je proizvod stvarno prirodan ako je tako deklariran
28. srpnja 2023.

 

Bila je prva žena koju je podučavao otac moderne joge, Krishnamacharya. S njegovim je blagoslovom iz Indije preselila u SAD gdje je otvorila prvi joga studio na zapadu – The Indra Devi Hatha Yoga Studio. Svojom karizmom i autentičnim stilom podučavanja privukla je mnoge slavne osobe toga vremena koji su postali njezini vjerni učenici. Napisala je mnoge knjige, od kojih je najpoznatija Yoga for Americans.

Indra Devi, rođena Eugenia Peterson 1899. u Latviji, bila je kćer švedskog bankara i 16-godišnje ruske aristokratkinje Sashe Zitovich. Indrini roditelji rastali su se ubrzo nakon njenog prvog rođendana, nakon čega su se Indra i njezina majka preselile u kuću njezine bake i djeda.

Odgojena je u aristokratskom kućanstvu te je školovana kod kuće do svoje desete godine. Kad je njezina je majka otišla od kuće kako bi postala glumica, Indra je ostala živjeti s bakom i djedom. Bila je djedova mezimica te nije imala nikakvih obaveza, međutim, osjećala je duboku usamljenost. Smrt njezina djeda kad je imala dvanaest godina dodatno je pojačala Indrinu snažnu potrebu za majčinom prisutnošću. Ovo rano iskustvo usamljenosti i gubitka vjerojatno su jedan od razloga zbog kojih je kasnije utjehu potražila u duhovnosti.

Kasnije, kad se Indrina baka razboljela, njezina se majka vratila kući. Sasha je Indru vodila u kazališta i u raskošne hotele u društvu drugih glumaca. Indra je te izlaske smatrala uzbudljivima i osjećala se i sama kao slavna osoba. Većinu ranog odraslog života Indra je provela prateći svoju majku i njezinu karijeru. Po uzoru na majku počela je glumiti i plesati te je dobivala uloge u kazalištima i kabaretima. Obišla je Europu glumeći u kazališnoj skupini Plava ptica, a kasnije je postala i bolivudska glumica s glavnom ulogom u Arapskom vitezu. Njezin život tijekom Prvog svjetskog rata bio je s financijske strane poprilično težak. Indra i drugi izvođači prelazili su granice tražeći posao, hranu, ali i slobodu. Osjećala se anksiozno i pomalo je gubila kontakt s majkom, ali zbog toga se osamostalila i postala prilično samopouzdana žena puna vjere u sebe i svoje mogućnosti.

Godine 1914., dok je bila u posjetu majčinoj prijateljici, Indra je naišla na riječ joga u knjizi indijskog pjesnika Rabindranatha Tagorea. Bila je očarana do tada nepoznatim čitanjima i osjetila je nadahnuće da jednoga dana posjeti Indiju.

Duhovni put

Više od desetljeća kasnije, lutajući Tallinnom Indra je naišla na malu Teozofsku knjižaru gdje je doznala da će se uskoro u Nizozemskoj održati konvencija Teozofskog društva Anna Besant, a jedan od gostiju predavača bit će J.Krishnamurti – poznati indijski filozof. Večer kad je Krishnamurti pjevao svete himne na Sanskritu postala je prekretnica u njenom životu.

Nedugo nakon upoznaje Engleskinju, Alice Adair, koja je došla u Latviju predavati o indijskoj umjetnosti. Indra je tada otkrila da Alice živi u sjedištu Teozofskog društva u Adyaru u Indiji te ju je Alice pozvala da prisustvuje u prosinačkoj konvenciji Teozofskog društva u Indiji.

Indra Devi odlazi u Indiju

Indrin zaručnik, Herman Bolm, platio je putovanje u nadi da će to riješiti njezinu zaluđenost Indijom. Sama je putovala parobrodom na putovanju koje je promijenilo njezin život i s kojeg se vratila kao druga žena, a na kraju je i prekinula zaruke s Bolom.

Ubrzo nakon toga, prodala je svoje stvari i vratila se u Adyar jer je, kako kaže, u Indiji pronašla svoj duhovni dom. Na putovanju u Calcuttu upoznala je svoju izvornu inspiraciju, indijskog pjesnika Rabindranatha Tagorea. Njegovu poeziju je obožavala od kad je bila djevojka, a njega je osobno smatrala još intrigantijim. Tridesetih godina prošlog stoljeća nastupila je na zabavi za Krishnamurtija, gdje je upoznala indijskog filmskog redatelja Bhagwatija Prasada Mishru. Mishra je bio toliko impresioniran da joj je dao glavnu ulogu u nijemom filmu Arapski vitez, čime je postala zvijezda Bollywooda i uzela ime pod kojim ju i danas znamo – Indra Devi.

Ubrzo nakon premijere filma, udala se za čehoslovačkog konzultanta Jana Strakatyja. Strakaty nije vjerovao u njezine duhovne ideje, no bio je tolerantan, cijenio je njezinu neovisnost i podržavao je. Imati pouzdanog supružnika omogućilo je Indri slobodu proučavanja klasičnog indijskog plesa i teozofije.

Foto

Foto: Amazon

Indra upoznaje jogu

Indra je često organizirala i posjećivala zabave na kojima je upoznavala izvanredne ljude. Na jednoj se zabavi sprijateljila s Jawaharlalom Nehruom, aktivistom koji je postao prvi indijski premijer. Njegova razmišljanja o Hatha jogi i Patanjalijevim učenjima bila su velika inspiracija zbog koje je Indra počela tražiti kvalitetnog učitelja joge. Bliski prijatelj ju je uputio na Swamija Kuvalayananda. Isprva joj se Hatha joga činila zahtjevnom, no ustrajnost ju je dovela do polaganog napretka.

Uskoro je pozvana na vjenčanje nećaka maharadže od Mysorea. Palača od Mysorea je imala već dobro poznati školu joge gdje je podučavao sam Sri T. Krishnamacharya – otac moderne joge. Kad je stigla u Mysore zatražila je Krishnamacharyu da ju podučava, što je on odbio uz komentar da on ne podučava žene, a pogotovo ne strankinje. Indra je bila razočarana, ali nije dopustila da ju to pokoleba. Prišla je svom prijatelji maharadži, Krishnamacharyevom poslodavcu, koji je stao uz nju. Krishnamacharya nije imao izbora. Oklijevao je, ali ju je uzao za učenicu. Bio je strog i zahtjevan učitelj u nadi da će ona uskoro odustati. Naredio joj je da slijedi strogu vegetarijansku prehranu i težak dnevni raspored, no na njegovo iznenađenje Indra je pokazala istinsku predanost. Krishnamacharya je stjecao sve veće poštovanje prema njoj te je u jednoj prilici rekao da su žene budućnost za jogu, pogotovo za jogu na zapadu.

Kad je Indra otišla pridružiti se svom mužu u Kini, Krishnamacharya ju je zamolio da ondje širi učenja joge, što je napravila. Nakon Kine se htjela vratiti u Indiju, no poticali su ju da ode u Ameriku. Nije mogla odlučiti pa je kupila obje karte i na kraju se ukrcala na brod koji je išao ranije.

Indra u Americi

Tako je u srednjim godinama preselila u Kaliforniju. Prije puta su joj govorili da je u Hollywoodu otvoren novi studio joge, no ubrzo nakon dolaska shvatila je da nema nikakvog studija te je bila primorana sama ga otvoriti u potpuno stranoj zemlji. Tako se rodio The Indra Devi Hatha Yoga Studio.

U svom studiju na Sunset Boulevardu vodila je jednostavne satove koji su bili više bazirani na znanosti nego na spiritualnosti. Neke od prvih Indrinih učenica na zapadu bile su Greta Garbo, Marilyn Monroe i Gloria Swanson. Napisala je brojne knjige od kojih je najpoznatija Yoga for Americans u kojoj govori o svom nježnijem stilu joge koji je razvila posebno za američku populaciju.

Kasnije se udala za Dr. Siegrida Knauera, a nakon muževe smrti preselila je u Argentinu gdje je podučavala jogu do smrti u 102. godini života.

Mi žene moramo slušati svoj unutarnji glas. Za nas je to puno lakše jer se ne bojimo reći ono što osjećamo.
– Indra Devi

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove teme:

Kako odabrati stil joge za sebe? 

Svjetski dan joge – različitim stilovima do ravnoteže i radosti 

Vrste joge

Više o temama joge & tjelovježbe pronađite u našoj rubrici SKLADNO TIJELO. 

Više tekstova naše autorice Marije Bagarić možete pročitati ovdje. 

 

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.